Z hrubej mzdy sa automaticky strhávajú odvody na poistné do Sociálnej a Zdravotnej poisťovne.

Hrubá, či čistá mzda. Ktorá je tá reálna?

Naše mzdy nás privádzajú vždy do rozpakov. V pracovnej zmluve sme mali uvedenú inú sumu za prácu, než skutočne dostaneme. Dôvodom je hrubá a čistá mzda. Hrubú mzdu vidíme napísanú len na výplatnej páske a s naším skutočným príjmom má len málo spoločného.

Je to kvôli odvodom a daniam, ktoré nám z hrubej mzdy ukroja vcelku veľkú časť. Z vašej výplaty sú každý mesiac stiahnuté odvody i dane. Štatistiky hovoria, že Slovák, ktorý je zamestnaný na plný úväzok a zarába aspoň minimálnu mzdu, musí na odvody a dane pracovať aspoň dva dni. Na výplatnej páske tak môžete vidieť hlavne dve položky, ktoré sa vo veľkej miere podieľajú na znížení čistej mzdy, a to odvody na poistné a daň z príjmu.

Z hrubej mzdy sa automaticky strhávajú odvody na poistné do Sociálnej a Zdravotnej poisťovne. Odvody na poistné do Zdravotnej poisťovne sú 4 % hrubej mzdy. Váš zamestnávateľ musí odviesť aj ďalších 10 % hrubej mzdy. Týmto si prispievate na zdravotné poistenie, vďaka ktorému máte nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a ošetrenie u lekára. Do Sociálnej poisťovne odvádzate 13,4 % hrubej mzdy a zamestnávateľ ešte 35,2 %. Tieto prostriedky sa potom delia na nemocenské poistenie, dôchodkové poistenie, poistenie v nezamestnanosti, garančný fond, rezervný fond či úrazové poistenie.

Keď sa z vašej hrubej mzdy odvedú všetky odvody, prichádza na rad daň z príjmu, ktorá predstavuje 19 %. Tú je však možné si znížiť o takzvanú nezdaniteľnú časť základu dane. Výpočet hrubej mzdy je možný, ak ku svojej čistej mzde pripočítate všetky odvody a dane, ktoré vám boli odrátané.