hledání práce

Jak postupovat při hledání práce?

Hledání práce není v současné době vůbec jednoduché a přestože máte i dlouholeté pracovní zkušenosti, neznamená to, že si vysněnou práci najdete lusknutím prstů. Do hledání práce je často třeba investovat mnoho volného času, rozesílat životopisy, obcházet firmy a společnosti a ptát se, tedy být skutečně velmi aktivní. Tak jak hledat práci?

Kroky, které vám při hledání zaměstnání pomohou.

- Nepodléhejte panice, neupadejte do deprese. Ano, hledání zaměstnání je náročné, ale dá se to. Sestavte si plán, podle kterého budete postupovat – napište životopisy, rozešlete je do podniků a firem. Přejděte i inzeráty v novinách a na internetu – možná se na vás usměje štěstí.

- Obvolejte i podniky, ve kterých byste chtěli pracovat, přestože neměli zveřejněnou nabídku v inzerátech. Možná nového zaměstnance teprve budou hledat, nebo budou vědět o volném místě, na které byste se mohli hodit.

- Při otázce “Jak hledat práci?”, se zamyslete nad tím, v jakém odvětví nebo v jaké oblasti byste chtěli pracovat. Je lepší si vybrat z různých oblastí, protože se tím zvyšuje pravděpodobnost, že si práci najdete rychleji. Musíte se prostě přizpůsobit, protože je nepravděpodobné, že si okamžitě najdete zaměstnání, které bude splňovat všechny vaše představy a požadavky.

- Velký vliv na to, zda vás pozvou na pohovor je i životopis. Na jeho sestavování si dejte opravdu záležet a dotáhněte do konce všechny maličkosti. Životopis o vás prozradí potenciálnímu zaměstnavateli všechny důležité informace, proto do něj uveďte vše, co by vám mohlo být ku prospěchu. Je dobré pokud si napíšete i motivační dopis zaměřený na konkrétní pracovní nabídku.

- Věnujte pozornost i přípravám na pohovor. Čím více budete o podniku vědět, tím lépe. Během pohovoru se ptejte, vzbudíte tím dojem, že máte o pracovní místo opravdu zájem. Pozastavte se i při volbě oblečení – musí být čisté a vhodné. Zevnějšek může sehrát důležitou roli, proto se oblečte přiměřeně, zapomeňte na vyzývavé nebo sportovní oblečení.

Při přemýšlení o tom, jak hledat práci si můžete pomoci i radami a tipy, které najdete na internetu – možná vás povedou cestou přímo k vysněnému zaměstnání.