Výhody práce přes pracovní agenturu

Přes agenturu pracovat nejdu! Možná jste i vy slyšeli podobné výroky od vašich známých, kteří si hledali práci a měli špatné zkušenosti. Ovšem, negativní informace se šíří rychleji než ty pozitivní. Nic však není jen černé nebo bílé.

Jak to tedy vlastně je? Je výhoda pro zaměstnance pracovat přes agenturu či ne? Jaké jsou pozitiva a negativa práce přes agenturu? Zjišťovali jsme plusy takové práce.

Co je pracovní agentura

Pracovní agentura je podnikatel, který vykonáva činnost zprostředkování zaměstnání za úhradu za podmínek stanovených zákonem.

Pokud agenturu kontaktuje uchazeč o zaměstnání, může se zaregistrovat v jejich databázi a pracovní agentura následně může doporučit uchazeče svému klientovi – zaměstnavateli, který uzavřel s agenturou smlouvu. Agentury často nabízejí registraci uchazečům o práci bezplatně a odměnu získávají od klienta – zaměstnavatele, u kterého mohou uchazeče o práci zaměstnat. Pokud se uchazeč zaregistruje v takové pracovní agentuře, je třeba důsledně si prostudovat podmínky registrace nebo smlouvy, kde a za jakých účelem a komu bude agentura zpřístupňovat údaje uchazeče, kdy vzniká agentuře nárok na odměnu od uchazeče apod.

Výhody práce přes agenturu:

- Žádné vstupní poplatky za zprostředkování práce.

- Výběr z vyššího počtu pracovních míst.

- Pracovní místa, ke kterým byste se jinak nedostali, protože klient řeší výběr zaměstnanců pouze přes personální agenturu.

- Možnost dozvědět se o pracovním místě i o společnosti více informací.

- Kvalifikovaný a profesionální výběr zaměstnanců (výběr většinou řídí zkušení personalisté).

- Některé agentury nabízejí i ubytování a proplacení jízdného resp. firemní autobus.

Pokud se rozhodnete, hledat práci pomocí pracovní agentury, dávejte si pozor na takové, které od Vás budou ptát peníze dopředu.