Chcete si zarobiť? Choďte do zahraničia!

Slovenskí študenti sú každým rokom čoraz viac odvážnejší a naklonení k práci v zahraničí. Na Slovensku nie je tak veľa možností pre študentov si dobre zarobiť, preto odchádzajú hľadať šťastie spoza hranice. Okrem toho, že si slušne zarobia, spoznajú novú krajinu, jazyk, kultúru a hlavne nových kamarátov a veľa, veľa skúseností. Niektorí sa rozhodnú odcestovať a nájsť si prácu na vlastnú päsť, iní sa zveria do rúk pracovnej agentúre, ktorá im zabezpečí prácu, ale tiež aj dopravu a ubytovanie.

Práca pre študentov v zahraničí má veľa podôb. Najobľúbenejším programom, ktoré agentúry ponúkajú je program au-pair. V tomto prípade sa nejedná o zamestnanie ako také, au-pair skôr zastáva pozíciu hosťa v hosťovskej rodine. Ich úlohou je starať sa o domácnosť a najmä o deti. Hosťovská rodina na oplátku zabezpečí ubytovanie, stravu a týždenné vreckové. Čo je veľkou výhodou tohto programu je to, že rodina poskytne svojej/svojmu au-pair aj príspevok na štúdium, takže získajú aj cenné vzdelanie. Obľúbenými krajinami na vykonávanie au-pair programu sú Veľká Británia alebo USA.

Při otázce "Jak hledat práci?", se zamyslete nad tím, v jakém odvětví nebo v jaké oblasti byste chtěli pracovat.

Ďalším programom, ktorý je podobný au-pair programu je Home assistant. Tu je však rozdiel taký, že hlavné povinnosti spočívajú v starostlivosti o domácnosť, nie o deti. Všetko však závisí na dohode s hosťovskou rodinou, ktorá vás môže požiadať aj o staranie sa o staršie deti, prípadne o starších ľudí či domáce zvieratá. V tomto programe sa vyžadujú najmä praktické skúsenosti s upratovaním. Stanete sa súčasťou hosťovskej rodiny, ktorá vás za prácu dostatočne odmení a môžete navštevovať kurzy na zlepšenie angličtiny.

Veľmi zaujímavým je aj Camp program. Tento program sa vykonáva v USA a je vhodný pre tých, ktorí majú nejaké skúsenosti s vedením deti v detských táboroch, ale taktiež aj pre tých, ktorí veľa skúseností nemajú, no chcú pomáhať s prevádzkou tábora. Náplňou práce v tomto programe je byť členom tímu v tábore a mať na starosti vedenie detí. Tábory sa nachádzajú v krásnom prírodnom prostredí, ktoré ponúka športové a umelecké vyžitie. Okrem toho, že si zlepšíte angličtinu, získate veľa skúseností, skvelých zážitkov a veľa nových priateľstiev s ľuďmi z celého sveta.